Çene Cerrahı Nedir?
Çene cerrahı nedir? Genel tanım
Gömülü yirmi yaş dişlerinin ameliyatları, kök ucu rezeksiyonları, çene çıkıkları ve kırıklarının yanında kist ve tümör operasyonları gibi cerrahi operasyonlar ve ameliyatlar Ağız Dış ve Çene Cerrahisi birimi bünyesinde gerçekleştirilmektedir.
Acıbadem Hastaneleri’nin tümünde bulunan genel anestezi odalarında, gerekli görülen operasyonlar genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
Estetik restoratif işlemler, diş rengindeki restorasyonlar, diş beyazlatma ve lamina veneer restorasyonlar bu birimimiz tarafından uygulanmaktadır. Birimimiz ayrıca dişlerin kök kanal sistemlerini ilgilendiren tıkanmış kanallar, kırılan kanal aletleri, aşırı iltihaplı dişlerin tedavileri, kök kırıkları, retrograt dolgular gibi konularla ilgilenmektedir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Hizmetleri
Ağız diş ve Çene Cerrahisi kliniklerinde acil diş hekimliği hizmetleri verilmektedir. Diş hekimliği tedavilerini etkileyebilecek acil tıbbi durumlarda müdahale etmek üzere hastanelerimizde hizmet veren acil servis mevcuttur.
Genel Anestezi ve Ameliyathane
Genel Anestezi Nedir?
Genel anestezi bilinç halinin ilaçlar yardımı ile ortadan kaldırıldığı ve tüm vücudun anestezi etkisinde olduğu anestezi yöntemidir. Hastanelerimiz bünyesinde yer alan tam teşekküllü ameliyathanelerde
Genel anestezi ile çocuk ve yetişkin hastalar için cerrahi (Diş Çekimi, Diş eti tedavisi, İmplant, Kemik grefti, Kemik Kisti vb.) ve cerrahi olmayan (Diş dolgusu, Kanal tedavisi vb.) tedaviler uygulanabilir.
Operasyon Öncesi Anestezi Muayenesi
Kliniklerimize başvuran hastalara yapılacak olan diş tedavileri, planlandıktan sonra operasyon öncesi anestezi muayeneleri yapılmaktadır.
Anestezi Muayenesinde öncelikle hastanın detaylı sağlık öz geçmişi (Sistemik hastalıklar, alerjiler, geçirdiği ameliyat veya hastalıklar, sürekli kullandığı ilaçlar vb.) değerlendirilip, gereken tetkikler yapıldıktan sonra diş işlemleri için ameliyat randevusu verilmektedir.
Sedasyon Nedir?
Anestezi uzmanı tarafından, bazı ilaçlarla hastanın bilinci açıkken oluşturulan derin uykudur.Genel anesteziden farklı olarak hasta, hekimden aldığı sözlü komutları yerine getirebilir. İşlem sırasında anestezi uzmanı, hastayı monitörize ederek nabzını ve tansiyonunu takip eder.
Hastanın havayolunun açık tutulabildiği, fiziksel uyaranlara ve sözlü komutlara uygun cevabı verdiği ve bilincinin baskılandığı bir durum olarak tanımlanan sedasyon ile, yetişkin hastalar operasyon sonrası ilaçların etkisi ile ağızda yapılan tedavi işlemini, ağrıyı, hoşlanmadığı sesleri, vb. hatırlamayacağından psikolojik travmaya da maruz kalmaz.
Bu durum, hastanın daha sonraki seanslarda diş tedavisine gelişini kolaylaştıracaktır.
Güvenli Mi?
Bilinçli sedasyon, güvenli bir yöntem olup erişkinlerde intravenöz (damar içi) uygulanır. Doz ayarlaması kiloya göre yapılır. Diş tedavisinin süresine göre ek dozlar verilebilir. Tek seansta kısa süreli diş tedavilerini uygulamak mümkündür ( diş çekimi ve dolgu gibi). İşlem bittikten yarım saat sonra hasta evine gidebilecek duruma gelir.
Araba kullanmaması, efor gerektirecek işlerden uzak durması, dinlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca hastanın diş hekimi randevusuna bir yakını ile gelmesi önerilir.
- Hasta açısından rahat ve güvenli bir ortam yaratarak korku ve endişe hissinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
- Ağrı eşiğini yükselterek ağrı algısını azaltır.
- Diş hekimi stresinin ortadan kaldırılması ve istenmeyen reflekslerin önlenmesi ile hekim açısından son derece rahat bir çalışma ortamı sağlar.