Diş Eti Sağlığı ve Diş Etlerini Sağlıklı Tutmanın 6 Yolu
Diş eti sağlığı ve dişlerimiz söz konusu olduğunda, önemli olan dişlerinizin ne kadar düzgün olduğu veyahut gülüşünüzün ne kadar parlak olduğu değildir. Beyaz ve parlak dişlere sahip olsanız dahi bu, diş eti hastalığına karşı bağışıklığınız olduğu anlamına gelmez. Genellikle ağrısız olduğu için çoğu insan diş etlerinde bir problem olduğu konusu ile ilgili hiçbir fikre sahip değildir.
Diş eti hastalığı nedir?
Diş eti hastalığı, diş eti çizgisinin altında ve boyunca plak biriktiğinde başlar. Plak, bakterilerle dolu yapışkan bir maddedir. Bu plaklar diş eti ve dişlerin bağlı olduğu kemiklere zarar veren enfeksiyonlara yol açabilir. Plaklar bunun dışında diş eti hastalığının en erken aşaması olan diş eti iltihabına da yol açabilir. Diş eti iltihabı diş etlerinde şu rahatsızlıkların görülmesine neden olur:
- İltihap
- Diş etlerinde koyu kırmızı renkler
- Diş etlerinde şişlikler
- Kanamalar
Dişleri yerinde tutan kemik ve dokular zarar görmediği sürece bu sorunlar düzeltilebilir. Ancak zamanında teşhis, tedavi ve doğru yöntemler kullanılmalıdır.
Zamanında müdahale edilmediğinde, diş eti hastalığının ileri bir formu olan periodontitis ortaya çıkabilir. Periodontitis, dişlerinizi yerinde tutan kemikleri etkiler. Tedavi edilmediği takdirde diş etlerine, kemiklere ve dişlerinize bağlı dokulara da zarar verebilir.
Diş eti hastalığının son aşaması ileri periodontitistir. Bu aşama, dişlerinizi destekleyen lifler ve kemiklerin tahrip olduğu zamandır. Isırmanızı etkileyebilir ve dişlerin alınması gerekebilir.
Diş Etlerinde Sorun Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Diş etlerinizde sorun olduğunu şu belirtilerden anlayabilirsiniz:
- Ağızda kötü bir tat
- Ağız kokusu
- Dişlerde gevşeme
- Dişlerde kanama
- Diş etlerinde şişme ve hassasiyet
- Diş etlerinin çekilmesi
Unutmayın! Diş eti hastalıkları önlenebilir Ancak tedbir alınmazsa diş kayıpları ile sonuçlanabilir.
Diş Etlerinizi Sağlıklı Tutmanın Yolları
1- Diş İpi Kullanın
Dişler arasında kalan besin artıkları bakteri oluşumuna neden olur. Diş aralarına diş fırçaları ulaşamayacağı için diş araları en iyi diş ipleri ile temizlenebilir. Ne zaman diş ipi kullanacağınız çok önemli olmasa da gece yatmadan ve dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi kullanımı daha sağlıklıdır. Ancak zamanınız yoksa günün herhangi bir zamanında da diş ipi kullanabilirsiniz.
2- Düzenli Diş Kontrolü ve Diş Temizliği Yaptırın
Diş etlerinizde ve dişlerinizde meydana gelen hasarları en iyi diş doktoru tespit edebilir. Zamanında tespit edilen rahatsızlıkların önlenmesi daha kolay ve maliyetsizdir.
Diş eti iltihabınız varsa diş fırçalama, diş ipi kullanma ve diş temizliği diş eti iltihaplarının ortadan kalkmasını sağlayabilir.
3- Dişlerinizi Fırçalayın
Yemeklerden sonra ve yatmadan önce dişlerinizi mutlaka fırçalayın. Diş fırçası yemek artıklarını temizlediği için bakteri ve plak oluşumunu yavaşlatacaktır.
Sigara Diş Eti Hastalığı Görülme Riskini Artırır
4- Sigarayı Bırakın
Diş eti rahatsızlıklarının tetiklenmesinde sigara ilk sıralarda yer alır. Sigara bağışıklık sistemini zayıflatır ve virüslere karşı direnci azaltır. Sigara iyileşmeleri geciktirdiği için diş etleri zarar gördüğünde dokular daha geç onarılır. Sigara içenlerde içmeyenlere oranla diş eti iltihabı görülme ihtimali daha yüksektir.
EGM klinik yumuşak veya orta sertlikte diş fırçası kullanmanızı tavsiye eder. Sert fırçalar diş etlerine zarar vereceği için doktorunuz tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır. En ideal olanı ise doktorunuzdan diş ve diş etlerinize uygun diş fırçası tavsiyesi almaktır.
5- Florürlü Diş Macunu Kullanın
Diş macununun kokusu ve tadının nasıl olacağından daha önemli olan Sağlık bakanlığı ve yetkili kurumlarca onaylı diş macunu kullanmaktır. Onaylanmış diş macunlarında florür miktarı sağlığınız açısından en ideal oranlarda bulunmaktadır.
6- Gargara Kullanın
Terapötik yani tedavi edici özeliği bulunan gargara kullanmak ta dişleriniz ve diş etleriniz için sağlıklıdır. Gargarlar diş plakları ve diş tartarlarının gelişimini yavaşlatacağı için sağlıklıdır. Ancak her şeyde olduğu gibi gargara kullanımının da abartılmaması gerekir. Çünkü hiçbir gargara diş fırçasının yerini tutmaz.
Gargara seçimi yapmadan önce sağlık kuruluşlarının onayına sahip olduğundan emin. Sizin için en iyi ideal olan gargara için diş doktorunuzdan tavsiye almanız daha sağlıklı olacaktır.