İmplantoloji; bir ya da birden çok diş eksikliği bulunan hastalarda çene kemiğine yapay diş kökleri (titanyum, seramik vs) yerleştirilerek üzerine diş protezi yapabilmeyi amaçlayan diş hekimliği dalıdır.
İmplantlar kaplama, köprü veya hareketli diş protezleri uygulanarak yapılan klasik tedavilerde karşılaşılan birçok problemi ortadan kaldırmaktadır. Hiçbir dişi olmayan ve total protez kullanmakta olan hastalarımız için de son derece yüksek konfor sunmaktadır. Sadece iki adet implant ile çok daha stabil total protezler yapılabildiği gibi implant sayısı artırılarak tamamen sabit, son derece estetik ve özgüveni artırıcı protezler yapılabilmektedir.Vakanın durumuna göre alt ve üst çenelere 6 ya da 8 adet implant uygulaması ile sabit protezler yapılarak kişilerin yaşam kalitesi yükseltilmektedir.
Bugün artık implantların ömür boyu hizmet edeceği kabul görmüştür. Bilimsel çalışmalar günümüzde implant başarısının %98′lerde olduğunu göstermektedir. Operasyon öncesi elde edilen bilgisayarlı tomografi ya da standart röntgen görüntüleri üzerinde özel programlar ile kişiye en uygun implant ve protez tasarımı yapılmakta ve bu sayede ulaşılacak restorasyon sonuçları önceden değerlendirilebilmektedir.
Bugün itibari ile implantolojide en çok tartışılan konu implantların diş çekiminin yapıldığı gün uygulanması ya da implantın yerleştirildiği gün hemen yüklenmesi ve estetik için yapılacak ileri uygulamalardır.
Uygun kalitede kemik varlığında hemen hemen hiç bir kesi yapmadan, dikiş atmadan, implantlar yerleştirilebilmekte, aynı gün üzerine sabit protezler takılabilmekte ve 2 ila 6 ay arası olan bekleme süresi ortadan kaldırılmaktadır.
İmplant Tedavisinin Avantajları
- Diş ya da köprü yapmak için komşu dişlerin kesilmesine gerek yoktur.
- Diş, diş eti ve çene kemiğine kalıcı zararlar oluşturulmadan diş eksiklikleri giderilir.
- Kaybedilen dişler ve ilerleyen yaşla birlikte çene kemiklerinde oluşan erimeler, kullanılan hareketli protezlerin konforunu kaybetmesine sebep olur. İmplant uygulaması kemik erimesini durdurarak sabit protez yapımına olanak sağlar. Böylece daha sağlıklı, daha konforlu ve sabit protezler yapılabilir.
- İmplantlar sayesinde yapılan sabit protezler yaşam kalitesini yükseltir.
İmplant Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
1.Diyabet, kalp, tansiyon, romatizmal eklem rahatsızlıkları gibi sistematik hastalıkları olan ve düzenli ilaç kullanan hastalarda hekiminin implant tedavisi konusunda görüşü alınmalıdır.
2.İmplant tedavisine başlamadan önce hastanın ağız hijyenine dikkat ettiğinden emin olunmalıdır.
3.İleri görüntüleme yöntemleri ile implant için anatomik olarak en doğru kemik bölgesi belirlenmelidir.